foto ©F. Van Roosendael / Tartuff / Pieter Reypenslei

Lichtmis

Waarom vieren we ‘Lichtmis’. Wat betekent deze dag in onze jaarkalender? 40 dagen na Kerstmis herdenken we de dag waarop Jezus in

de tempel werd opgedragen en getoond aan God. De Joodse wet schrijft voor dat een pasgeborene 40 dagen na de geboorte vrijgekocht moet worden, waarop het nieuwe kind opgedragen en opgenomen wordt in de gemeenschap. De oude Simeon, die Jezus en zijn ouders opwachtte in de tempel, zag in het kindje Jezus het licht dat hij voor de mensen zou worden. Zo werd Lichtmis het feest van het licht en worden er kaarsen gewijd. In het Frans wordt Lichtmis ‘fête de la Chandeleur’ genoemd.

 

Er wordt niet meer vermeld dat deze dag tevens hoort bij het oude kerkelijke zuiveringsritueel dat elke moeder tot in de jaren ’60 moest ondergaan achteraan in de kerk, 40 dagen na de bevalling. Zo werd de moeder gezuiverd en opnieuw opgenomen in de gemeenschap. Wel wordt er verteld dat in de landbouwtraditie nieuwe knechten werden binnengehaald op Lichtmis, wanneer het licht van de lente al duidelijk zichtbaar was. En dan werden ze goed ontvangen met pannenkoeken.

Persbericht: MWHT
foto ©F. Van Roosendael / Tartuff / Pieter Reypenslei

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *