Video:

MORTSEL – Op donderdag 23 en vrijdag 24 mei zal er talrijk gefietst worden door het centrum van Mortsel en Mortsel-dorp.

Een 200-tal leerlingen uit het 6e leerjaar van Mortselse scholen leggen het Grote Fietsexamen af. “Het verkeer is complex, zeker in een stedelijke omgeving zoals Mortsel. Daarom is het heel belangrijk om niet alleen te zorgen voor veilige fietspaden, maar ook om jonge fietsers de kennis en vaardigheden bij te brengen om zich veilig te gedragen.“, aldus bevoegd schepen Steve D’Hulster. Er werden twee nieuwe fietsroutes uitgewerkt. Aan het doorgaand verkeer wordt extra voorzichtigheid gevraagd.

 

Het Grote Fietsexamen

In Mortsel zullen 9 klassen uit 6 scholen deelnemen aan het Grote Fietsexamen. Dit is een praktijkexamen waarin getest wordt of de leerlingen van het 6e leerjaar klaar zijn om veilig en zelfstandig in het verkeer te fietsen. Ze oefenen verschillende vaardigheden, niet alleen op de speelplaats, maar nadien ook in het echte verkeer.

 

Naast de scholen en lokaal bestuur Mortsel zullen ook de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Fietspunt, de lokale politie, gemachtigde opzichters en vrijwilligers meewerken om het fietsexamen veilig te laten verlopen.

 

We vragen iedereen om donderdag en vrijdag, de dagen dat Het Grote Fietsexamen plaatsvindt, extra voorzichtig te zijn in Mortsel-centrum en Mortsel-dorp zodat de leerlingen in alle rust hun examen kunnen afleggen tussen 09.15 en 14.30 uur.

 

Twee nieuwe fietsroutes

Nieuw dit jaar zijn de twee nieuwe fietsroutes die werden uitgewerkt: Route Noord en Route Zuid.

 

Route Noord rijdt voorbij vier scholen: Zeppelin, Ten Dorpe, Rozenregen en Jenaplanschool Lieven Gevaert. Route Zuid passeert de Parkschool, De Tandem en De Bolster.

 

Beide routes bieden gelegenheid om vijf vaardigheden te testen:

  • Langs een hindernis fietsen;
  • Rechts afslaan;
  • Rechts op de rijbaan fietsen;
  • Links afslaan;
  • Voorrang verlenen.

Ook deze extra vaardigheden komen aan bod:

  • Oversteken op een fietsoversteekplaats;
  • Oversteken aan verkeerslichten;
  • Oversteken aan een kruispunt met een agent.
Persbericht: Lokaal bestuur Mortsel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *