Foto:

Lijsttrekker van Groen Mortsel Michiel Hubeau legt drie duidelijke eisen op tafel. Dringende veiligheidsmaatregelen, conflictvrije lichten en verbod voor doorgaand vrachtverkeer.

MORTSEL – Afgelopen vrijdag hield Groen Mortsel haar tweede Veilig op de Vélo fietsoptocht.

Ze deden dit naar aanleiding van het zware ongeval dat afgelopen dinsdag gebeurde en waarbij Maryline (17) en Pieter-Jan (16) gegrepen werden door een vrachtwagen terwijl ze onderweg waren naar hun school het Atheneum in Mortsel. Als bij wonder kwamen ze er relatief ongedeerd uit, hun tweewielers kwamen volledig onder de vrachtwagen terecht. Met 80 fietsers, waaronder de slachtoffers en ouders zelf, blies Groen Mortsel verzamelen om van het Stadsplein naar het kruispunt aan het Gemeenteplein te fietsen waar het ongeval gebeurde. Daar werden bij monde van Michiel Hubeau, lijsttrekker van Groen Mortsel, drie eisen op tafel gelegd.

Nadat Groen Mortsel een week eerder nog maar haar eerste fietsoptocht ‘Veilig op de Vélo’ hield werd dit een week later al een tweede keer herhaald. Michiel Hubeau, lijsttrekker van Groen Mortsel legt uit waarom: “Donderdag kregen we de verschrikkelijke foto’s onder ogen waarop de fiets van Maryline en step van Pieter-Jan helemaal onder een vrachtwagen zijn terechtgekomen. Dat beide studenten zo goed als ongedeerd zijn mag je hier gerust een wonder noemen. Aangezien dit al het derde zware ongeval is op een dik half jaar tijd hebben wij niet getwijfeld en op een dag tijd een tweede Veilig op de Vélo georganiseerd. We deden dit in overleg met de ouders die ook willen dat wat hun kinderen hebben meegemaakt eindelijk leidt tot een verbeterde fietsveiligheid. Het is zeer krachtig dat ouders die net zo iets traumatisch meemaken meteen in actie schieten om een herhaling te voorkomen”.

Dat het onveiligheidsgevoel voor fietsers en voetgangers in Mortsel breed gedeeld wordt werd duidelijk door de grote opkomst van zo’n 80 fietsers, die er vaak de dag van de actie zelf pas van hadden gehoord. Het drukke verkeer met de vele vrachtwagens die groen hebben om af te slaan tegelijk met de fietsers en voetgangers om rechtdoor over te steken is voor velen een doorn in het oog en de oorzaak van het onveiligheidsgevoel.

Tijdens de fietsoptocht legde Hubeau drie duidelijke eisen op tafel om de verkeersveiligheid in Mortsel te verbeteren: “Aangezien het al het derde zware ongeval is op een dik half jaar tijd, waarbij zelfs een dodelijk en zwaargewond slachtoffer te betreuren zijn, het tijd om dringend actie te ondernemen. De burgemeester moet dringende veiligheidsmaatregelen nemen om zolang er geen lange termijn oplossingen genomen worden er geen verdere slachtoffers vallen. Dat is onze eerste eis. Ten tweede willen we dat op Vlaams niveau de lichtenregeling zo snel mogelijk wordt aangepast, zodat deze conflictvrij zijn. Voor ons is veiligheid prioritair, zelfs als dat ten koste gaat van doorstroming. Ten derde moet het doorgaand vrachtverkeer wegblijven uit Mortsel. Doorgaand vrachtverkeer moet op de autosnelweg blijven en geen doorsteek maken over de smalle en drukke Mortselse gewestwegen.”

Organisator en Groen raadslid Jitse Born besluit met de boodschap dat hij Veilig op de Vélo acties zal blijven organiseren zolang het nodig is. Dat Groen fietsveiligheid als een prioriteit naar voren schuift bij de komende verkiezingen van 9 juni mag ook blijken uit het feit dat huidige parlementsleden en kandidaten bij de verkiezingen Kim Buyst (lijsttrekker Vlaams Parlement) en Staf Aerts (2e plaats Federaal) ook aanwezig waren.

Persbericht: © Groen Mortsel
Foto’s copyright: © Groen Mortsel

Foto:

Met 80 fietsers waren ze aanwezig op de tweede 'Veilig op de Vélo' van Groen Mortsel. Ook slachtoffers en ouders van het zware ongeval deze week waren erbij.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *