Een 50-tal actievoerders fietsen mee langs de Mortselse gewestwegen onder het motto ‘Veilig op de Vélo’.
Onder dit logo trok de fietsstoet op 10 mei langs de Mortselse gewestwegen.

MORTSEL – Op maandag 22 april vond er in Mortsel een zeer ernstig ongeval plaats waarbij een vrachtwagen een fietser aanreed.

De Mortselse gewestwegen zorgen zo op nog geen jaar tijd voor een zeer ernstig gewond slachtoffer en een dodelijk slachtoffer. Dit zijn zwarte dagen voor Mortsel. Met een fietsoptocht langs de Mortselse gewestwegen gaf Groen Mortsel het signaal dat het zo niet verder kan en de conflicten tussen fietsers, voetgangers en zwaar verkeer dringend moeten aangepakt worden. 

Groen Mortsel organiseert als reactie ‘Veilig op de Vélo” een fietsoptocht waarbij langs de drukke verkeersassen wordt gefietst en er wordt stilgestaan bij gevaarlijke punten en verschrikkelijke ongevallen. Op vrijdag 10 mei werd door een 50-tal actievoerder op het Stadsplein verzameld. Daarmee gaven de actievoerders het signaal dat er dringend werk gemaakt moet worden van een conflictvrij en verkeersveilig Mortsel.

Michiel Hubeau, burgemeesterskandidaat voor Groen reageert: “Het ongeval grijpt mij aan. Elk ongeval is er een te veel, maar de opeenvolging van de twee ongevallen op korte tijd is bijzonder pijnlijk. Dit moet voor het bestuur en de wegbeheerder AWV leiden tot urgentie. Deze ongevallen zijn geen toeval en het gevolg van keuzes, de keuze of de kruispunten conflictvrij zijn. Zolang de conflicten blijven, dat wil zeggen tegelijk groen voor fietsers en voetgangers die oversteken en verkeer dat afslaat, blijft het altijd wachten op het volgende ongeval. Er moeten gepaste maatregelen komen en heldere keuzes gemaakt worden voor een conflictvrij Mortsel. 100% verkeersveilig is misschien een droom, maar moet wel een doel zijn.”

Jitse Born, gemeenteraadslid en actieve fietser vult aan: “Samen met zoveel mogelijk Mortselaars willen we het signaal geven dat dit echt niet meer kan. Mortsel is een fietsstad, nergens in Vlaanderen pendelen zoveel mensen met de fiets als in Mortsel, 9/10 Mortselaars doen korte afstanden te voet of met de fiets. De fiets is het belangrijkste vervoersmiddel in onze stad. In het beleid moeten voetgangers en fietsers dan ook op de eerste plaats komen. Het kan niet de bedoeling zijn dat in een fietsstad als Mortsel jonge ouders zich elke dag zorgen maken om hun kinderen door het Mortselse verkeer te laten fietsen. Het kan niet de bedoeling zijn dat er nog zoveel conflicten zijn tussen zwaar verkeer en fietsers en voetgangers. Iedereen heeft het recht om zicht zorgeloos, comfortabel en veilig door Mortsel te verplaatsen.” Born sluit niet uit dat ze nog een veilig op de vélo actie organiseren als de verkeersveiligheid in Mortsel niet toeneemt.

Persbericht: Groen Mortsel
Copyright foto’s: ©Groen Mortsel
Lijsttrekker voor Groen Mortsel, Michiel Hubeau (l) en gemeenteraadslid Jitse Born (r) organiseerden de fietsoptocht in Mortsel ‘Veilig op de Vélo’ om op te komen voor veilig verkeer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *