Video:

Copyright: ©Streekvereniging Zuidrand

Op 21 januari vinden de Sint-Antoniusfeesten weer plaats in Edegem. Deze eeuwenoude traditie gaat al mee sinds de 16de eeuw,

toen nog door varkens te slachten en het vlees te schenken aan arme mensen. Vandaag de dag vieren ze nog altijd, maar steken ze het feest in een modern jasje. In plaats van dieren te slachten, zamelt de gemeenschap goederen in voor het goede doel.

“Alle schenkingen gaan naar de voedselbank Gastvrij Edegem. Toiletartikelen en niet-bederfbare eetwaren met een vervaldatum van minstens vier weken worden het meest gewaardeerd.”, vertelt schepen voor cultuur Koen Michiels.
De viering begint op 21 januari met een eucharistieviering om 9 uur in de Sint-Antoniuskerk, gevolgd door de zegening van het Antoniusbeeld en geschonken goederen. Om 9.45 uur vertrekt de processie vanuit de kerk. Schepen Michiels vult aan: “De stoet gaat door verschillende straten van het centrum. Het parcours is dit jaar gewijzigd, om de processie nog dichter bij de inwoners te brengen. Want we willen graag heel de gemeente betrekken.”
Iedereen is dan ook uitgenodigd om deel te nemen aan de processie, zowel als toeschouwer langs het parcours als in de processiestoet zelf.

Erfgoed
Het evenement is onlangs erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Algemeen coördinator van Erfgoed Edegem Hugo Tant is trots: “Die erkenning is een bevestiging en een hart onder de riem voor de organisatoren. De processie van Edegem is de enige in de hele zuidrand van Antwerpen die nog in stand wordt gehouden. We doen ons best om zowel de traditie van deze viering te eren als van het evenement een hedendaags gebeuren te maken. Alle leeftijden en achtergronden zijn welkom om mee te vieren.”
Kortom, de Sint-Antoniusfeesten bieden een bijzondere mix van religieuze traditie en gemeenschapsbetrokkenheid die de moeite waard is om zelf – jaar na jaar – te ervaren.

Waar en wanneer?
Zondag 21 januari 2024.
• 9 uur: eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk, Drie Eikenstraat
• 9.45 uur: vertrek processie

• 9 tot 12 uur: inzameling niet-bederfelijke etenswaren en toiletartikelen ten voordele van Gastvrij Edegem aan de Sint-Antoniuskerk.

Parcours?
Strijdersstraat via de leitjes naar aan de Onze-Lieve-Vrouw-van- Lourdesbasiliek en terug van de Hovestraat naar de Doelveldstraat en de Strijdersstraat.
Met medewerking van Erfgoed Edegem, PE Maria Magdalena, Koninklijke handbooggilde Sint-Sebastiaan, Basilicakoor, Jeugdhuis ‘t Varken, KSA Cantincrode, Accordeonclub De Nachtegaal, Streekvereniging De Zuidrand en Genootschap Cantecroy Mortsel.

Persbericht: Lokaal bestuur Edegem
Copyright filmpje: ©Streekvereniging Zuidrand

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *