Foto:

Graf op de begraafplaats van Mortsel. Bron: Fotofilmclub Edegem

Bezoek op zondag 2 juni drie begraafplaatsen in de Zuidrand. In Borsbeek, Edegem en Mortsel

ontdek je samen met een historische gids de geschiedenis van de streek en de levensverhalen van de overledenen. Deze dag wordt georganiseerd door Streekvereniging (IOED) Zuidrand, de betrokken gemeenten en de lokale erfgoedactoren.

 

Waardevolle erfgoedplekken met een schat aan informatie

Elk grafmonument vertelt zijn eigen verhaal. Van eenvoudige kruisen tot ingewikkelde gravuren en ware kunstwerken: deze markeringen geven vaak aanwijzingen over de religieuze overtuigingen, sociale status en zelfs het beroep van de persoon. Zo krijgen we een kijkje in de identiteit en de levens van de overledene, maar ook in de geschiedenis van de streek.

IOED Zuidrand zet zich samen met de gemeenten en lokale erfgoedkringen in om de begraafplaatsen te bewaren en te herwaarderen. Door uitgebreid onderzoek werd een schat aan informatie en verhalen verzameld. “Begraafplaatsen zijn stille getuigen van ons verleden. Ze onthullen niet alleen persoonlijke verhalen, maar geven ons ook inzicht in de ontwikkeling van de streek.”, aldus Wannes De Laender, coördinator van Streekvereniging Zuidrand. Op zondag 2 juni krijg je de unieke kans om samen met een gids de erfgoedplekken te verkennen en de vele verhalen te ontdekken.”

In de voormiddag om 10 uur start een rondleiding in Edegem (begraafplaats Hovestraat). Om 14 uur start een rondleiding in Borsbeek (begraafplaats Frans Theyslei) en in Mortsel (begraafplaats Lepelstraat). Inschrijven is gratis en kan via mail naar info@dezuidrand.be.

Programma

Zondag 2 juni: Rondleiding met gids

 

Borsbeek:           Kerkhofwandeling door DocC Borsbeek

Start: 14u (max. 20 pers)

Locatie: ingang van de begraafplaats, Frans Theyslei 90, Borsbeek

 

Edegem:              Rondleiding door de Historische Gidsen met focus op de symboliek van de graven.

Start: 10u (max. 25 pers)

Locatie: ingang van de begraafplaats, Hovestraat, Edegem

 

Mortsel:              Rondleiding door Heemkundige Kring Mortsel: Leer het verleden van de gekende en minder gekende Mortselaar kennen

Start: 14u (max. 20 pers)

Locatie: gemeentelijke begraafplaats, Lepelstraat 1, Mortsel

 

IOED Zuidrand

IOED (Intergemeentelijke Onroerend ErfgoedDienst) Zuidrand is een samenwerkingsverband voor onroerend erfgoed tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), met steun van de Vlaamse overheid. IOED Zuidrand ondersteunt de gemeenten in hun onroerend erfgoedbeleid en is het aanspreekpunt voor professionals en particulieren met vragen over het erfgoed van onze regio. IOED Zuidrand is een onderdeel van Streekvereniging Zuidrand.

www.dezuidrand.be

Persbericht: De Zuidrand Erfgoed
Bron: Fotofilmclub Edegem

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *