Video:

Preventiecampagne

“Je bent een held als je belt”

Om de strijd tegen criminaliteit nog meer aan te gaan, lanceerde politiezone Minos vandaag een nieuwe online en offline preventiecampagne: “

Je bent een held als je belt”. We merken dat de drempelvrees om naar het noodnummer 101 te bellen bij verdachte situaties vaak nog te hoog is. De burger belt geregeld te laat of gewoonweg niet naar 101. Met deze bewustwordingscampagne willen we het noodnummer 101 in de kijker zetten door tips en informatie te delen op onze socialemediakanalen, in de gemeentelijke infobladen, op de digitale informatieschermen op ons grondgebied in het straatbeeld en op de digitale informatieschermen in de gemeentehuizen en het stadhuis.

Politiezone Minos doet een beroep op de alertheid van de burger. We kunnen helaas niet overal tegelijk zijn, dus de hulp van de burger en hun extra paar ogen zijn meer dan nodig. Zie je iets verdachts? Aarzel niet. Bel onmiddellijk het noodnummer 101. Dit nummer is 24 op 24 uur bereikbaar. Het is belangrijk dat de burger steeds meteen 101 belt.  Zo kunnen wij direct ter plaatse komen bij verdachte situaties, waardoor de pakkans een stuk groter is en we de nodige vaststellingen kunnen doen.

  • Bel onmiddellijk en niet een uur of zelfs een dag later.
  • Meld verdachte situaties of dringende feiten nooit via onze socialemediakanalen of via mail. Deze kanalen worden niet permanent opgevolgd.
  • Bel steeds 101 en niet naar een algemeen nummer van één van onze politiekantoren.

Wat we nu vaak merken, is dat de burger achteraf een mailtje naar één van onze functionele mailboxen of een berichtje via sociale media stuurt. Deze kanalen worden echter niet permanent opgevolgd. Vandaar het belang van deze campagne. Bovendien zien we ook geregeld berichtjes op Facebook verschijnen van burgers die verdachte situaties op dit mediakanaal melden maar ons hiervan niet op de hoogte brengen.

Enkele voorbeelden

  • De overburen zijn met vakantie. Een burger ziet een persoon een kaartje tussen de ruitenwissers van hun auto steken. Deze burger belt hiervoor niet naar 101, maar stuurt achteraf een mailtje. Dit kaartje is een veel gebruikte werkwijze om na te gaan of iemand thuis is of om te voelen of de auto slotvast is.
  • Burgers sturen een berichtje via sociale media omdat er iemand geparkeerd staat op een parkeerplaats voorbehouden voor mensen met een beperking. Men kan beter onmiddellijk 101 bellen, want wanneer wij het berichtje lezen, is het betreffende voertuig waarschijnlijk reeds vertrokken.
  • “Raak niets aan vóór onze diensten ter plaatse zijn geweest.” Een burger heeft haar huis gekuist voordat de politie ter plaatse is gekomen, waardoor mogelijke sporen van een diefstal zijn

Uitrol campagne

Vanaf vandaag zullen we geregeld over onze campagne communiceren op onze socialemediakanalen. Bovendien is onze campagne ook te zien in het straatbeeld op digitale informatieborden, in de gemeentelijke informatiebladen, en op de digitale informatieborden in de gemeentehuizen, het stadhuis en het GZA ziekenhuis campus Sint-Jozef.

App 112BE

Dringende politiehulp, brandweer of ziekenwagen nodig? De app 112BE biedt je de mogelijkheid om in levensbedreigende situaties met één klik de noodcentrale te contacteren. Let wel op, schakel je locatievoorzieningen in om 112 je locatie te laten bepalen. Zo kunnen de hulpdiensten je gemakkelijk terugvinden. Installeer dus zeker deze handige app op je telefoon.

Persbericht: Politiezone MINOS

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *