Foto: ©gemeente Boechout

BOECHOUT – Morgen, zaterdag 2 maart, start de Week van de Vrijwilliger. Met een groot hart op de gevel van de bibliotheek

zet de gemeente Boechout haar vrijwilligers dit jaar extra in de kijker. “Vrijwilligers zijn het hart van onze gemeente, zij maken van Boechout een warm dorp”, zegt burgemeester Koen T’Sijen.

 

Om de vele vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en engagement, liet Boechout een spandoek ontwerpen. In een groot hart staan alle voornamen geschreven van de vrijwilligers die iets doen voor de gemeente. Het spandoek blijft tijdens de hele Week van de Vrijwilliger, van 2 tot en met 10 maart, hangen aan de gevel van de bibliotheek op het Jef Van Hoofplein.

 

Koen T’Sijen: “Je vindt vrijwilligers op heel wat plaatsen in ons dorp: enthousiaste bewoners die net dat tikkeltje meer doen om hun wijk te laten bruisen en meewerken aan een warme buurt. En ze zijn met veel. Zowel de vrijwilligers waarop de gemeente zelf kan steunen als de vele vrijwilligers die in verenigingen en organisaties actief zijn, mantelzorger zijn of klusjes doen voor hun buur: zij vormen de ruggengraat van ons dorp.”

Tal van activiteiten

Volgens de Gemeente-Stadsmonitor 2024 doet een vijfde van de Boechoutse bevolking aan vrijwilligerswerk. “We tellen ongeveer 400 personen in ons gemeentelijk vrijwilligersbestand”, zegt Koen T’Sijen. “Dat is fijn. De gemeente kan op hen rekenen voor tal van activiteiten: helpen tijdens een voorstelling in Theater Vooruit of een evenement als Boechout Trailt, als Mooimaker het dorp netjes houden, de 80-plussers een bezoekje brengen tijdens onze kerstactie …”

 

Recent startte Boechout met het digipunt in de bib waar vrijwillige digihelpers bezoekers helpen met Itsme, smartphone- of PC-problemen … “Dat blijkt een succes, want in januari waren wij het meest bezochte digipunt in de regio”, zegt Kris Swaegers. “Ook tijdens onze boomplantactie in oktober in de Molenbeekvallei konden we rekenen op honderden inwoners die een van de 6.000 boompjes kwamen planten. Een succes! Ook met evenementen zoals de Seniorenbeurs op 4 mei of de ontmoetingsavond voor nieuwe inwoners op 6 mei verenigen we vrijwilligers en bewoners die een helpende hand kunnen gebruiken.”

Burenhulp

Via het sociale platform Hoplr, dat de gemeente beheert, lanceerde Boechout Burenhulp: via die weg worden hulpvragers en hulpbieders met elkaar verbonden. “Als Hoplr-gebruiker kan je ingeven wat voor hulp je kan bieden. Denk aan babysitten, de hond uitlaten, iemand gezelschap houden, voor iemand koken of de tuin onderhouden. Ook wanneer je zelf hulp nodig hebt, kan je dat aangeven. Er hebben zich al 118 burenhelpers aangemeld. Een mooi aantal”, zegt de burgemeester.

 

Het spandoek blijft er nog hangen tot 10 maart. Ook op andere plaatsen in Boechout en Vremde zal je het hart tegenkomen. “Vrijwilligers zijn het kloppende hart van ons dorp. Daarom willen we hen op deze manier uitdrukkelijk bedanken: ze zitten in ons hart”, besluit Koen T’Sijen.

Persbericht: gemeente Boechout
Foto: Copyright ©gemeente Boechout

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *