Video:

MORTSEL – Albert Van Wassenhove bakte vrijdag de grootste speculaas van Vlaanderen.

De koek en dus ook de plank is ongeveer 1,80 m hoog. In het Broodatelier vonden we nog een geschikte oven. Met het bakken van deze speculaas wil het burgerinitiatief MWHT in samenwerking met de ASG (Academie voor de Streekgebonden Gastronomie) een traditioneel ambachtelijke product promoten.

Onze huidige Sinterklaastraditie hebben te danken aan de bisschop van Myra. Sint-Nicolaas was erg geliefd omdat hij de armen hielp. Net als andere heiligen werd hij regelmatig op koekjes afgebeeld. Er gaan verschillende verhalen rond over waarom de koek speculaas wordt genoemd. Zo zou speculaas een samentrekking zijn van de woorden specerijen en Sinterklaas: specu-laas.

Het kruiden van deeg wordt ook wel het speculeren van een deeg genoemd. Speculatie betekent dan letterlijk: deeg voorzien van koekkruiden. Speculaas zou daar een verbastering van kunnen zijn. Maar de meest aannemelijke herkomst van het woord heeft te maken met de koekplank.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *