Foto:

Bron: Pixabay

Vlaanderen wordt opgedeeld in 15 regio’s en er komen nu 15 regionale samenwerkingsverbanden.

Mortsel maakt deel uit van Regio Antwerpen en sloeg de handen in elkaar met 10 andere gemeenten uit de regio toen er een oproep werd gelanceerd door Digitaal Vlaanderen. Samen haalden ze 500.000 euro aan subsidies binnen voor de ontwikkeling van een intelligente virtuele assistent. Vandaag is deze ontwikkeld en wordt Regi gelanceerd bij de eerste 6 besturen. “Dankzij Regi worden burgers nog beter geïnformeerd, op een laagdrempelige en warme manier. Dat kan ik als schepen voor digitalisering alleen maar toejuichen.” aldus Goele Custers.

Unieke samenwerking tussen 11 lokale besturen Om in te spelen op de regiovorming, besloten 11 lokale besturen uit Regio Antwerpen de handen in elkaar te slaan. Ze kregen hierbij de ondersteuning van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en IGEAN. Samen stapten ze in bij de oproep van Digitaal Vlaanderen om een digitaliseringsproject te lanceren, onder de noemer ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’. Dit project zorgt ervoor dat burgers, ondernemers en verenigingen snel en efficiënt in interactie kunnen gaan met hun gemeente.

Brecht, Hemiksem, Hove, Lint, Mortsel, Ranst, Rumst, Schelle, Wijnegem, Wommelgem en Zandhoven startten midden 2022 met een digitaliseringsproject dat de dienstverlening van hun gemeenten klantgerichter zou maken. Het dossier werd in september 2022 ingediend en in december 2022 werden de gevraagde subsidies, 500.000 euro, integraal toegekend. Wat volgde, was een intensief en innovatief ontwikkelingstraject dat leidde tot de lancering van de intelligente virtuele assistent. Hallo, ik ben Regi Regi, de intelligente virtuele assistent, wordt vandaag gelanceerd op de websites van de 6 pilootbesturen: Lint, Mortsel, Ranst, Rumst, Wommelgem en Wijnegem. Hij ziet eruit als een traditionele chatbot en je vindt hem rechts onderaan op de gemeentelijke websites. Regi leidt de burger op een gepersonaliseerde manier naar de juiste info en maakt hierbij gebruik van het large language model, dat we kennen van Chat GPT. Zijn informatie gaat hij halen op gemeentelijke websites en websites van intercommunales. Op basis van deze input genereert Regi warme dialogen met de gebruiker.

De assistent reikt proactief extra info aan die nuttig is voor de burger of om hem de juiste weg te wijzen. Stel je een vraag over een geplande verhuis naar een andere gemeente, dan ontvang je meteen informatie over wat te regelen in je oude en nieuwe gemeente. Biedt een intergemeentelijke organisatie diensten aan, dan kan je die ook via deze weg eenvoudiger vinden.

Dankzij de assistent kan de burger op eender welke plek en eender welk moment info krijgen.

De drempel voor digitaal minder vaardige burgers om gebruik te maken van online diensten, wordt dankzij de assistent ook verlaagd. Na de lancering bij de eerste 6 besturen, volgen in de loop van 2024 ook de andere besturen die deel uitmaken van het project: Brecht, Hemiksem, Hove, Schelle en Zandhoven.

Het project wordt gerealiseerd met subsidiëring door Gemeente zonder Gemeentehuis, een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse regering dat gefinancierd wordt door de Europese Unie via NextGenerationEU.

Persbericht: Lokaal bestuur Mortsel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *